Geçtiğimiz cuma sonunda yazısını yayınlayabildiğim Chanel ceketin dikiş aşamalarına geldi sıra. Merak etmeyin çok uzun değil, sadece iki bölüm olacak. İlk bölümde gövdeyi oluşturacağız, ikinci bölümde ise süslemeleri yapacağız.
Chanel ceket dikmeyi çok uzun zamandır istiyordum. Önceki yazımda söylediğim gibi bu benim 3. denemem. Bu defa bodoslama dikmeye başlamadan önce bu ceketi bu denli özel kılan detayları araştırdım. Araştırmalarım beni Threads Magazine dergisinin 2005 tarihli 121. sayısında bulunan "Inside Secrets of a Chanel Jacket" adlı yazısına götürdü.
Bu ceket bildiğimiz ceketlerdeki gibi "dış parçaları birleştir, astar parçalarını birleştir ve astarla asıl parçayı birleştir."şeklinde dikilmiyormuş. Tam tersi her bir kumaş parçası, her bir astar parçasına dikildikten sonra ana yapı oluşturuluyormuş. Aslında temelde basit bir kalıbı var, yani yaka yok, pervaz yok, yırtmaç yok, vs. Ama yoğun el işçiliği var. Pek çok el dikişi gereken yerde hile yapıp makine kullandım itiraf ediyorum. Ama kumaşın yüzeyinden hiç biri görünmüyor. Belki de bu yüzden bu ceket illa ki buklet kumaştan yapılıyor:)
Ben bu ceketi dikerken iki ayrı kalıbı birleştirdim. Gövde için New Look 6188 ve kollar için Burda'nın mart 2011 sayısından 120 nolu ceket kalıbını kullandım. Önceki yazımda da bahsettiğim gibi Chanel ceketin kolları 3 parçalı oluyormuş. Ben 3 parçalı kolu olan bir kalıp araştırmadım. Elimde daha önceden çıkardığım bu kalıp olduğu için bunu kullandım. Threads'deki makalede omuzdan parçalı bir kalıp kullanmanın ceket-astar yorganlaması için daha iyi sonuç vereceği yazıyordu. New Look kalıbı bu yüzden tercih ettim.
Kalıbı çıkardıktan sonra kesim için kumaşa yerleştirdim ve dikiş payını her zamanki gibi 1,5 cm yerine 4-5 cm kadar bırakarak kumaşı kestim. Çünkü buklet çok çabuk saçaklanan bir kumaş ve el işi çok olduğu için saçaklanma daha da fazla oluyor. Overlok-sürfile kumaş kenarlarını esnetiyormuş o yüzden bu tür kumaşta tavsiye edilmiyormuş. Kalıbı da kumaşla aynı ölçüde kestim.
İlk defa işaret dikişini kullandım. Kumaş kalemle ya da sabunla işaretlenemiyordu, bu dikiş faydalı oldu. Bilmeyenler için; üst üste kesilen parçalar kalıp çizgisinde zıt renkli bir ip kullanarak el dikişiyle çok bol bir şekilde dikiliyor ve iki parça arasından ipler kesiliyor. Böylece aynı çizgiler alttaki parçada da elde ediliyor. İş tamamlanınca bu parça ipler temizleniyor.
Kumaşı ve astarı ters yüzleri birbirine bakacak şekilde birleştirip iğneliyoruz. Kumaşın boy çizgisi (kalıplarda straight grain diye geçen çizgi) boyunca dikiş paylarından 2-2,5 cm, baskı paylarından 5 cm uzaklıkta olacak şekilde 2,5 cm aralıkla astarla kumaşı birbirine dikiyoruz. Quilted lining denilen astarla kumaşı yorganlama işi bu oluyor.
Yorganlama dikişlerinin başında ve sonunda emniyet dikişi yapmıyoruz. Astarla kumaş arasından dikiş uçlarındaki ipleri çekerek ipler içeride kalacak şekilde düğümlüyoruz.
Astar kısmından görüntü bu şekilde oluyor. Her bir parça için aynı işlemi yapıyoruz.
Astarı yan tarafa doğru çekerek astarı dikmeden ceket parçalarını dikiş paylarından iğneleyip dikiş uzunluğu 5 mm olacak şekilde dikiyoruz. Ben önce dikey çizgileri diktim. Yani ceket gövdesinin parçalarını diktim, Omuz ve kol evi dikişlerini en sona bıraktım.
Dikey çizgilerin dikişi tamamlanınca omuzları iğneleyerek ceketi üzerimde prova ettim. Önce bol geldi, daralttım. Sonra kalça kısmı dar geldi, söküp kalçaya inen kısmı genişlettim. Ceket üzerime tam oturunca 3 mm dikişle son dikişleri yaptım. Fazla dikiş paylarını kestim.
İç kısımda astarın fazlalıklarını kesip diktim. Burada aslında el dikişi yapmak gerekiyor ama ben makine kullandım. Kolları ve omuzları da ayarlayıp bu defa astarı el dikişiyle kapatarak ana konstrüksiyonu tamamlamış oldum.
Kol, etek ve boyun baskılarını da iğneleyip makinede diktim. Sonuç biraz yamuk yumuk olmuş değil mi? Merak etmeyin, kusursuz olması için uğraşmayın. Coco Chanel değiliz neticede:) O kusurlar üzerine süsler eklenince hiç görünmüyor.
1. bölüm bu kadar. İkinci bölümde kenar süslemeleri ve diğer detayları anlatmaya çalışacağım. Umarım anlaşılır olmuştur. Sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin lütfen.
Beni sosyal medyada takip etmek için: