Ah bu pinterest! Ne geldiyse başıma bu siteden geldi. İyi ki de geldi. Dikişe başlamamın büyük itici güçlerinden biridir pinterest. Yeni evimize taşınırken odalardan birini benim atölyem yapmaya karar verdik. Atölyemi, dikiş odamı düzenlerken en büyük ilham kaynağım pinterest oldu. Bu makara standını da pinterest’te görmüştüm. “Nereden satın alabilirim acaba?” düşüncelerimin “Ben bunu yaparım yeaa!”ya dönüşmesi çok da uzun sürmedi. Ben sonucu çok beğendim ama sanırım aynısından bir tane daha yapmam gerekecek, çünkü elimdeki makaralarla standı doldurdum bile!
Ben malzemelerimi Bauhaus’tan aldım. Toplam maliyet 25 TL’yi geçmedi. Ama kullandığım aletlerin hemen hepsi evde vardı. Bir de yaptırabiliyorsanız bu işleri çevrenizdeki erkeklere yaptırın. Eş, sevgili, kardeş, arkadaş, vs. Ben inat ettim kendim yapacağım diye. Benim gibi yapmayın:)
Gerekli malzemeler (500 mm genişliğinde stand için):
- 2 adet 1 metre uzunluğunda 10x40 mm ölçülerinde çıta. Ben Bauhaus’ta istediğim ölçülerdeki en ucuz malzemeleri aldım. Ağacın cinsini değiştirmek sizin elinizde.
- 5 adet 1 metre uzunluğunda 4 mm çapında yuvarlak çıta. 5 mm de olur, makaraların iç çapını bilmediğimden 4 aldım.
- 9 adet 3X16 ağaç cıvatası. Ağaç cıvatası ahşabı delmeden montaj yapmanıza yardımcı olur.
- Ahşap tutkalı
- Testere. Kontraplak vs kesmek için kullanılan ince kıl testere diye bilinen testere işinizi görür.
- Zımpara. Çok ince olmasın, kalın zımpara ile işiniz kolay olur. Zımpara yoksa törpü bile iş görür bence.
- Çekiç
- Şarjlı tornavida/matkap. Elektrikli de olur ama şarjlı daha pratik.
- 4,2 mm matkap ucu
- Şarjlı tornavida için yıldız bits uç.
- Cetvel
- Kurşun kalem
- Silgi
- 2 adet küçük boy işkence (isteğe bağlı ama çok işe yarıyor, elinizde varsa kullanın)
- 1 adet çivi (markalama/ puntalama yapmak için, birleştirme cıvatalarını da kullanabilirsiniz.)
- Kesme matı (masanız zarar görmesin, isteğe bağlı)
- Şarjlı el süpürgesi (ortalık pislenmesin, isteğe bağlı)
- İş eldiveni (iş güvenliği önemlidir, bana uymayın)
![]()
Bu işleri varsa balkon/bahçe gibi yerlerde yapmanızı öneririm. Özellikle delme ve kesme işlerinde çok talaş çıkabiliyor. İçeride yapacaksanız kullanmadığınız bir örtü de yeterli olur.
1. Kalın çıtaların tam ortasından cetvel ve kurşun kalem ile bir çizgi çekin.
2. Çıtaları testere ile işaretli çizgiden kesin.
3. Başladığınız noktadan devam edin, yarıda bırakıp diğer tarafından devam ederseniz düz bir yüzey elde edemeyebilirsiniz.
4. Çıtaların kesildiği yüzeyleri zımpara ile düzeltin.![]()
5. Çıtaların üst üste binme yüzeylerini ve deleceğiniz yerleri cetvel ve kurşun kalem ile işaretleyin. Ben üst üste binme yüzeyini 12 mm civarında aldım. Delikleri ise elinizdeki makaraların çaplarına göre ayarlamalısınız. Ben standın ilk sırasına Gutermann makaraları için daha sık delikler açtım (2 delik arası 20 mm). Drima ve Coats makaralar daha geniş o yüzden 2, 3 ve 4. Sıralarda 2 delik arasını 25 mm aldım.
6. İşaretlediğiniz delik noktalarına çiviyi çekiçle hafifçe vurarak küçük delikler açın. Bu işe markalama ya da puntalama diyoruz. Bu işlem delme esnasında matkabın kaymasını engeller.
7. Deleceğiniz çıtayı zeminden biraz yükseltin. Matkap çıtanın diğer ucuna geçtiğinde verdiğiniz güçle birden bire çıkacağı için delme işlemi sırasında masanızı, kesme matınızı delmemiş olursunuz. Ben diğer çıtaları deleceğim çıtanın uçlarına yerleştirdim.
8. Delikleriniz her zaman temiz ve düzgün olmayacaktır. Zımpara ile deldiğiniz yüzeydeki kıymıklardan kurtulun.
![]()
Felaket! Bir de bu talaşların üzerine yatıp sonra evin tamamını gezerken talaşları taşıyan kedileriniz varsa daha da güzel gerçekten:)
9. Delikli çıtaların binme yüzeylerine birkaç noktadan yapıştırıcı damlatın, çok fazla sürmenize gerek yok.
10. Çıtaları üst üste yapıştırın. Ben bu noktada çıtaları iki uçtan işkence ile sabitledim.
11. Çıtaları ters çevirin. Şarjlı tornavidanın ucundaki matkap ucunu çıkarıp yıldız ucu takın. Çıtaları 3 adet cıvata ile birbirlerine sabitleyin. Bu esnada “Kontrolsüz güç, güç değildir.” İlkesini unutmayın, benim gibi çıtaları birleştireceğim diye çatlatmayın:)Neyse ki çatlaklar dışarıdan görünmüyor:)
12. Bütün çıtaları 11. Maddedeki gibi birleştirin.
13. Yuvarlak çıtaları 10 mm delik payı vererek makaraların boyuna göre ayarlayıp işaretleyin ve işaretlediğiniz noktadan testere ile kesin.
14. Kestiğiniz çıtaların uçlarını zımpara ile düzeltin. Ben toplamda 82+3 (arka ayaklar) adet çıta kestim ve kabul ediyorum çok sıkıcı bir işti. Parmaklarım, ellerim ağrıdı.
15. Standınızı ters çevirin. Standın en üst sırasının altına 3 noktadan delik açın. Delikler çıtanın diğer tarafına geçmesin. Yanı 10 mm’de 7 mm gibi delikler açmaya özen gösterin. 82+3 adet kesiğimiz çıtalardan 3’ünün ölçüsünü stand dik oturacak şekilde ayarlayın. Yaklaşık 37 mm gibi oluyor. Deliklere yapıştırıcı döküp boylarını ayarladığınız ayak çıtalarını takıp çekiçle vurarak sabitleyin.
16. Üst sıradan başlayarak deliklere yapıştırıcı damlatın ve hemen makara çubuklarını takın. Çekiçle çubukları eşit boya getirmeye çalışın. Makara içinden görünmeyecekleri için milimetrik eşitsizlikleri umursamayın.
Yapıştırıcı kuruduktan sonra standınız kullanıma hazır olacaktır. Ren renk makaralarınızı yerleştirip standı odanızın güzel bir köşesine yerleştirin.
Beni sosyal medyada takip etmek için: