Quantcast
Channel: Shelby Fashion
Viewing all 66 articles
Browse latest View live

Küçük Siyah Chanel Ceket / My Little Black Chanel Jacket

$
0
0
"Coco Chanel mezarında kaç kez ters döndü acaba?"
"Kemikleri sızım sızım sızlamıştır!"
"Karl Lagerfeld görse beni öldürür kesin!"

Chanel ceketimi dikerken aklımdan geçen cümlelerdi bunlar. Benim için oldukça ızdıraplı bir süreç olsa da ben sonucu çok sevdim. İyi ki aynı kumaşın kremini ve lacivertini de almışım.


İtiraf ediyorum aslında bu benim 3. buklet ceket denemem. İlki astarsız bir halde tamamlanmayı bekliyor. İkincisi prova yapmadan langır lungur diktiğimden aşırı bol oldu. Sonra daraltayım derken iyice mahvedince çöpü boyladı. 


Bu 3. denemede yılmadım, vazgeçmedim ve toplam 3 haftada (2 hafta sonu ve  5-6 gece) ceketi ancak bitirebildim. 


Ceketi dikerken iki farklı kalıp kullandım. Gövde için New Look 6188, kollar için Burda 2011 mart sayısının 120 nolu ceket kalıbını kullandım. Orjinal Chanel cekette kollar 3 parçadan oluşurmuş. 3 parçalı kol kalıbı aramaya üşendiğimden ve elimde hazır çıkarılmış 2 parçalı ceket kolu kalıbı bu olduğundan bu kalıbı kullandım, sorun da yaşamadım. 


Kumaşım yünlü ince güzel bir buklet. Metre fiyatı 35 TL'den 10 TL'ye düşünce beğendiğim diğer renkleri de aldım. Ceketin etrafındaki, kol uçlarındaki ve ceplerdeki fırfırları da kendim yaptığım için 2 metre kumaş tam yetti. Fırfırlar yerine hazır trim (Türkçe ne deniyor bilmiyorum) de kullanılabilir. Astar ise dikişe ilk başladığım zamanlarda metresini 2,5 TL'den aldığım esnek bir saten. 


Kumaş, düğmeler, astar, zincir (evet zincir de kullandım, aşağıdaki fotoğrafta görünüyor) derken ceketin maliyeti 60-70 TL gibi bir fiyata geldi. 


Bu ceketi gerçek Chanel stiliyle dikmek istiyorsanız çok çok fazla el dikişi yapmayı göze almalısınız. Bu arada gömleği de ben diktim, o da bir başka yazının konusu olsun:)


Ceketin dikiş aşamalarını fotoğrafladım. Bir kaç gün içerisinde de yazısını yayınlayacağım. Bu arada Dikişdersi blogunun sahibi Çiğdem tam da ben bu ceket üzerinde çalışırken bir Chanel Ceket Dikiş Etkinliği başlattı. Ben de böylece etkinliği kaçırmamış oldum:) Etkinlik sayfası için burayatıklayabilirsiniz.


Beni sosyal medyada takip etmek için:




Chanel Ceket Dikiş Aşamaları Bölüm 1

$
0
0
Geçtiğimiz cuma sonunda yazısını yayınlayabildiğim Chanel ceketin dikiş aşamalarına geldi sıra. Merak etmeyin çok uzun değil, sadece iki bölüm olacak. İlk bölümde gövdeyi oluşturacağız, ikinci bölümde ise süslemeleri yapacağız.


Chanel ceket dikmeyi çok uzun zamandır istiyordum. Önceki yazımda söylediğim gibi bu benim 3. denemem. Bu defa bodoslama dikmeye başlamadan önce bu ceketi bu denli özel kılan detayları araştırdım. Araştırmalarım beni Threads Magazine dergisinin 2005 tarihli 121. sayısında bulunan "Inside Secrets of a Chanel Jacket" adlı yazısına götürdü.


Bu ceket bildiğimiz ceketlerdeki gibi "dış parçaları birleştir,  astar parçalarını birleştir ve astarla asıl parçayı birleştir."şeklinde dikilmiyormuş. Tam tersi her bir kumaş parçası, her bir astar parçasına dikildikten sonra ana yapı oluşturuluyormuş. Aslında temelde basit bir kalıbı var, yani yaka yok, pervaz yok, yırtmaç yok, vs. Ama yoğun el işçiliği var. Pek çok el dikişi gereken yerde hile yapıp makine kullandım itiraf ediyorum. Ama kumaşın yüzeyinden hiç biri görünmüyor. Belki de bu yüzden bu ceket illa ki buklet kumaştan yapılıyor:)


Ben bu ceketi dikerken iki ayrı kalıbı birleştirdim. Gövde için New Look 6188 ve kollar için Burda'nın mart 2011 sayısından 120 nolu ceket kalıbını kullandım. Önceki yazımda da bahsettiğim gibi Chanel ceketin kolları 3 parçalı oluyormuş. Ben 3 parçalı kolu olan bir kalıp araştırmadım. Elimde daha önceden çıkardığım bu kalıp olduğu için bunu kullandım. Threads'deki makalede omuzdan parçalı bir kalıp kullanmanın ceket-astar yorganlaması için daha iyi sonuç vereceği yazıyordu. New Look kalıbı bu yüzden tercih ettim.  

Kalıbı çıkardıktan sonra kesim için kumaşa yerleştirdim ve dikiş payını her zamanki gibi 1,5 cm yerine 4-5 cm kadar bırakarak kumaşı kestim. Çünkü buklet çok çabuk saçaklanan bir kumaş ve el işi çok olduğu için saçaklanma daha da fazla oluyor. Overlok-sürfile kumaş kenarlarını esnetiyormuş o yüzden bu tür kumaşta tavsiye edilmiyormuş. Kalıbı da kumaşla aynı ölçüde kestim. 

İlk defa işaret dikişini kullandım. Kumaş kalemle ya da sabunla işaretlenemiyordu, bu dikiş faydalı oldu. Bilmeyenler için; üst üste kesilen parçalar kalıp çizgisinde zıt renkli bir ip kullanarak el dikişiyle çok bol bir şekilde dikiliyor ve iki parça arasından ipler kesiliyor. Böylece aynı çizgiler alttaki parçada da elde ediliyor. İş tamamlanınca bu parça ipler temizleniyor.


Kumaşı ve astarı ters yüzleri birbirine bakacak şekilde birleştirip iğneliyoruz. Kumaşın boy çizgisi (kalıplarda straight grain diye geçen çizgi) boyunca dikiş paylarından 2-2,5 cm, baskı paylarından 5 cm uzaklıkta olacak şekilde 2,5 cm aralıkla astarla kumaşı birbirine dikiyoruz. Quilted lining denilen astarla kumaşı yorganlama işi bu oluyor.


Yorganlama dikişlerinin başında ve sonunda emniyet dikişi yapmıyoruz. Astarla kumaş arasından dikiş uçlarındaki ipleri çekerek ipler içeride kalacak şekilde düğümlüyoruz.


Astar kısmından görüntü bu şekilde oluyor. Her bir parça için aynı işlemi yapıyoruz. 


Astarı yan tarafa doğru çekerek astarı dikmeden ceket parçalarını dikiş paylarından iğneleyip dikiş uzunluğu 5 mm olacak şekilde dikiyoruz. Ben önce dikey çizgileri diktim. Yani ceket gövdesinin parçalarını diktim, Omuz ve kol evi dikişlerini en sona bıraktım. 


Dikey çizgilerin dikişi tamamlanınca omuzları iğneleyerek ceketi üzerimde prova ettim. Önce bol geldi, daralttım. Sonra kalça kısmı dar geldi, söküp kalçaya inen kısmı genişlettim. Ceket üzerime tam oturunca 3 mm dikişle son dikişleri yaptım. Fazla dikiş paylarını kestim.


İç kısımda astarın fazlalıklarını kesip diktim. Burada aslında el dikişi yapmak gerekiyor ama ben makine kullandım. Kolları ve omuzları da ayarlayıp bu defa astarı el dikişiyle kapatarak ana konstrüksiyonu tamamlamış oldum.


Kol, etek ve boyun baskılarını da iğneleyip makinede diktim. Sonuç biraz yamuk yumuk olmuş değil mi? Merak etmeyin, kusursuz olması için uğraşmayın. Coco Chanel değiliz neticede:) O kusurlar üzerine süsler eklenince hiç görünmüyor. 

1. bölüm bu kadar. İkinci bölümde kenar süslemeleri ve diğer detayları anlatmaya çalışacağım. Umarım anlaşılır olmuştur. Sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin lütfen. 


Beni sosyal medyada takip etmek için:





Chanel Ceket Dikiş Aşamaları Bölüm 2

$
0
0

Geçen hafta yayınladığım Chanel Ceket'in dikiş aşamalarında 2. bölüme geldik. Bu bölümde gövdesini tamamladığımız ceketin süslemelerini anlatacağım. Chanel ceketin en önemli özelliklerinden olan bu süslemelerde hazır trim (Türkçe'sini bilmiyorum) kullanılabileceği gibi, ceketin kumaşından kendi süslemelerinizi de yapabilirsiniz. Ve düğmeler... Düğmeler gösterişli, büyük ve süslü olmalı. 


Verev biye keser gibi kumaştan yaklaşık 2,5 cm genişliğinde şeritler kestim. Bu ölçü sizin istediğiniz süs genişliğine göre değişebilir.


Makinemin dikiş uzunluk ayarını 5 mm'ye, yani en uzuna getirip şeritlerin ortasından iki dikiş arası 6-7 mm olacak şekilde diktim. 


Şerit başı ve sonundaki ipleri uzun bırakarak, her iki dikişin de 1 ipini yavaşça çekerek şeritleri büzgü yaptım.


Büzgüyü istediğim sıklığa getirince dikişlerin iki tarafını da büzgü açılmasın diye düğümledim.



Ceketin süsleme yapılacak yerlerinin ölçüsüne göre yeterli büzgü süslemeyi hazırladım. Ceketin çevresi, cepler ve kolların ölçüleri toplam süsleme ölçüsüne eşit oldu.


Süslemeleri kademe kademe, önce boyun çevresi, sonra etekler ve sonra kollar olacak şekilde iğneledim.


İğnelediğim süslemeleri büzgü dikişlerinden makine ile diktim. Bir süslemenin ucuna diğer süslemeyi sıkça yerleştirdim. Yakından bakınca bile birleşme noktaları belli olmuyor.


Ceketin kolunda herhangi bir yırtmaç vs yapmadım. Sadece kol ucunun çevresinde döndürdüğüm süslemeyi yukarı doğru çevirerek diktim. Yırtmaç varmış gibi göründü. 


Cepleri istediğim ölçüde ayarlayarak kestim ve kenarlarını makinede incecik kıvırdım. Aslında teğel de yapılabilir. Ben cepleri verevden kestim, düz de kesilebilir. Ceplerin kenarlarını kıvırdıktan sonra süslemeleri ceplere diktim. Alttaki cepleri kare, üstteki cepleri daha kısa dikdörtgen yaptım. Cepleri ceket üzerinde simetrik olaacak şekilde iğneledikten sonra elde diktim.


Kollara başlangıçta 3 düğme dikmiştim. Sonra karar değiştirip 4 küçük düğmeye çevirdim. Her bir cebe birer tane büyük düğme diktim. 


Son önemli detay, Chanel ceketlerin olmazsa olmazı zincir. Etek boyunca kumaşın kalınlığına uygun ağırlıkta bir zinciri elimle diktim. Bu dikişte Gutermann'ın ekstra sağlam ipini kullandım. Zincir ağır ve keskin sayılabilecek köşeleri var çünkü. Bu zincir ceketin duruşunu gerçekten çok değiştiriyor, güzelleştiriyor. Tavsiye ederim.

Son olarak ceketi kapatmak için süslemelerin hemen dibinden 10 cm arayla kopçalar diktim. Kopçalar dışarıdan hiç görünmüyor.

Artık klasik, hemen her kıyafetle giyilebilecek, modası hiç geçmeyecek ceketim hazır. İş arkadaşlarımın, yöneticilerimin bakışlarına aldırmadan (ama aslında acayip utanarak:)) fabrikanın güzel bahçesinde birbirinden havalı pozlar verebilirim.


Chanel ceketin detaylı fotoğrafları için buraya,
Dikiş aşamalarının ilk bölümü için buraya bakabilirsiniz.


Beni sosyal medyada takip etmek için:



Büyük Buluşma!!

$
0
0
Dikiş blogları dünyasında onu tanımayanınız yoktur sanırım. Diktiği muhteşem giysilerin, yaptığı öğretici çalışmaların, harika yazılarının büyük hayranıyım ben. İş yoğunlukları, zamansızlıklar derken sonunda tanıştık! Peki ben bu yazıyı neden bu kadar geç yazdım? O kadar güzel bir yazı yazmıştı ki İrem, ne yazsam nasıl yazsam bilemedim. Cesaretimi toplayıp işin sonunda yazım bir teknik yazıya dönüşse bile yazmak istedim. Hem böylece kendimce yeni sezon açılışımı yapmış olacağım. 


O kadar eğlenceli, tatlı ve dolu biri ki, saatlerin nasıl geçtiğini anlamadım bile! Ayrılırken içimden "Yaaa az daha gezseydik!" diye geçirdim. Bir daha ki buluşmalara artık:)


Ne dedikodu yaptık, ne dedikodu yaptık! Neler konuştuk nelere güldük yazmış İrem blogunda, hala okumadıysanız çok ayıp, sizi buradan alalım.


Buluşmamızın sonunda fotoğraflarımıza küçük Derin'i de dahil ettik, daha doğrusu Derin kendini zorla dahil etti:)) Ankara Simitçisi'nin önünde verdiğimiz hiper fashionista pozlarla buluşmamızı sonlandırdık.

İrem'in harika kumaşlarını gördünüz. Bakalım ben neler almışım:

Bu kumaşı İrem'le birlikte aldık. Ben olsam hayatta göremez, bulamazdım böyle bir kumaş. Harika bir şey!


Bu rengarenk pamuk vual gömlek olacak.


Bu gabardin kumaş kesilip dikilmeye hazırlandı bile. Diktiğim ilk pantolonum olacak.


Bu kumaşın renkleri o kadar güzel ki, dayanamadım aldım. Ne yapacağımı bilmesem de...


UFO gibi tanımlanamayan bir kumaş kendisi. Deri bile dediler:)) Oldukça sert ve bayıldığım elektrik desenleri var.


Parça kumaşlardan biri, pembe ve puantiyeli olunca dayanamadım aldım. Kuvvetle muhtemel astar olacak.


Bu da çok ucuza aldığım kot benzeri kalınca gömleklik kumaş.

İremcim, bir sonraki buluşmayı ne zaman yapıyoruz?

Son olarak, kumaşçıda karşılaştığımız okurumuz bana şu meşhur pembe abiye elbisemi sordu. En kısa zamanda o elbiseyle ilgili son gelişmeleri yazacağım, söz:)

Carolina Herrera Dantel Gömlek/Caroline Herrera Inspired Lace Shirt

$
0
0
Bir tasarımcı meydan okumasıyla daha karşınızdayım. Carolina Herrera özellikle gelinlikleriyle ve romantik tasarımlarıyla çok beğendiğim bir tasarımcıdır. Bir de gösterişli gömleklerle maksi etekleri birlikte kullandığı tasarımlarını çok severim. Ama gelin görün ki bu güzel gömleklerin fiyatları 1300-2500 TL arasında değişiyor. 


Peki bu durumda ne yapıyoruz? Üstün terzilik(!) ve kumaş avlama yeteneklerimizi kullanarak gömleğin bir benzerini kendimize 20 TL'ye mal ediyoruz.


İlham kaynağım yukarıda gördüğünüz bu muhteşem gömlek. Bir kaç sezon öncesinden olması lazım. İlham klasörüne atıp zaman zaman baktıklarımdandı kendisi. Kumaşımın türünü bilmiyorum ama satene benziyor. Kupra dedikleri kumaştan olabilir. Üzerindeki danteller dijital baskı. Bu gömleği hiç düşünmeden deseni beğendiğim için almıştım. Elbise yaparım diye de 2 metre istemiştim. Desenleri istediğim gibi oturtmak için bu uzunluk ideal oldu.


Kalıbım Patrones dergisinden; bu kalıpla daha önce 2 farklı gömlek dikmiştim. Benim için temel kalıp oldu. Tekrar incelemek isterseniz eğer klasik beyaz gömleğin yazısına buradan, Burberry kalp desenli gömlek için buradan bakabilirsiniz.


Detaylarda da gitgide iyileşiyorum. Şimdiye kadar yaptığım en düzgün kol yırtmacı ve manşet bu oldu.


Normal yaka yerine bu defa hakim yaka yaptım. Sadece kıvrılan gömlek katını dikmedim. Ön ve manşetleri asıl gömlekteki gibi siyah yerine aynı kumaştan kullandım. Düğmelerim ise sedef. Sedef düğmelerden elimde farklı renklerde bolca stok bulunduruyorum, her parça ile uyuyorlar.


Tüm desenlerin gömleğe simetrik oturtmak kesim işini biraz uzatsa da sadece arkada ufak bir kayma ile iyi bir sonuç elde ettim.



Bir sonraki tasarımcı meydan okumasında görüşmek üzere:)

Beni sosyal medyada takip etmek için:


Beyaz Altın Alyans Seçimine Dair Püf Noktaları

$
0
0

Altınbaş

Çift alyansları arasından renk tercihinizi beyaz altın yönünde yaptıysanız diğer detayları gözden geçirme aşamasına gelmişsiniz demektir. Şayet renk seçiminizi hala sorguluyorsanız, aslında popüler bir seçim yaptığınızı belirtelim. Beyaz atın alyans modelleri son dönemde daha fazla popüler oldu. Sarı altın kısa bir süre öncesine kadar daha çok tercih edilirdi ancak rekabette dengeler değişmeye başlamış gibi görünüyor. Şimdi gelelim seçiminizi kolaylaştıracak püf noktalarına!

Kaç Ayar Olmalı? 

Seçenekleriniz 14 ayar, 18 ayar ve 22 ayar! 14 ayar çift alyans modelleri biraz sert bir yapıya sahip olur. Yıpranmaya ve kırılmaya karşı daha dayanıklıdır ve daha az aşınır. Bu 14 ayar alyansların avantajıdır. Dezavantajı ise ölçü değişiminin çok kolay yapılamıyor olması! İleride kilo alıp verdiğinizde parmağınıza uygun ölçüye kavuşması zor olacak, şimdiden belirtelim. 18 ayar çift alyansları da sağlamlık beklentisini karşılar. Ancak çok fazla model seçeneğinin olmaması gibi bir dezavantajı var. 22 ayar alyanslarda model seçenekleri çok fazla ve ölçü değişimi de kolayca yapılır.

Sade mi, İşlemeli mi Olmalı?


Sade modeller her giyim tarzına ve diğer aksesuarlara daha kolay uyum sağlar. Ayrıca sadelikten doğan şıklığı daha net yansıtır. Ancak işlemeli modeller daha gösterişli bir duruş sergiler. İşlemeli alyansları temizlemek biraz daha zaman alabilir. Eğer kararsız kalıyorsanız hafif işlemesi bulunan modellere yönelebilirsiniz. Bu durumda her iki modelden de biraz barındırıyor olacak.

Alyans, Pırlanta Tektaşla Uyumlu Olmalı mı?

Eğer tektaş yüzüğünüzü gündelik hayatınızda da takmayı düşünüyorsanız elbette iki yüzük arasında bir uyum olmalı! Ancak sadece özel günlerde takmayı planlıyorsanız aradaki uyuma çok fazla odaklanmanıza gerek olmaz. Ayrıca beyaz altın alyanslar Altınbaş'ta her türlü tektaş modeliyle uyumlu olan onlarca seçenek sunuyor. Yani uyum noktasında zevklerinizden ödün vermeniz gerekmiyor.

Nereden Alışveriş Yapmalıyım? 

İşte çiftler için en önemli mevzuya geldik. Alışveriş için Altınbaş web adresini önerebiliriz. Neden mi?
Model seçeneği fazla
Fiyatlar uygun
Ödeme kolaylığı sunuluyor
Güvenli alışveriş sistemi var
Farklı stilleri net şekilde yansıtan koleksiyonları var

Bu kriterler sizin için de önem taşıyorsa online alışveriş ile alyansınızı avantajlı bir şekilde temin edebilirsiniz. 
Viewing all 66 articles
Browse latest View live